És szólt Isten: „Legyen világosság!” (könyvajánló)

| ► Olvasási idő: < 1 perc

Komesz konyvcimlap

 

Komesz Mátyás: És szólt Isten: „Legyen világosság!”

A bibliai teremtés-elbeszélések üzeneteiből I. (néhány tévhit oszlatásával)

Pünkösdi Teológiai Főiskola, Budapest, 2014

Dr. Komesz Mátyás (1938-) személye és felekezetközisége nem ismeretlen a magyar evangéliumi kereszténység köreiben. Valaha római katolikus papként szolgált, miközben teológiai doktori fokozatot szerzett, majd házasságkötése után egy baptista gyülekezet tagja lett, mindeközben pedig a Pünkösdi Teológiai Főiskola Szentírástudományi Tanszékének vezetője és a rendszeres teológia professzora volt nyugdíjba vonulásáig. Szerzői munkássága is legalább ennyire sokrétű: írt gyermekeknek szóló hittankönyvet a Magyarországi Baptista Egyház megbízásából, társszerzője volt a Kálvin Kiadó által kiadott Bibliaismereti kézikönyvnek, és szerzője egy hermeneutikai kézikönyvnek is (Az üzenetcentrikus bibliaelemzés, 2011.)

Idén májusban jelent meg legújabb könyve. A könyv a szerző a Pünkösd.ma című teológiai folyóiratban 2010–2011 között megjelent tanulmányainak gyűjteménye. A könyv a Gene­zis könyvének első két fejezetét elemzi, melyet már sokan sokféleképpen megközelítettek. A bibliamagyarázat tudományának kezdete óta rengeteg vita tárgyát képezi e teremtéstörténet, azonban dr. Komesz kellő alapossággal vizsgálja az eddigi kutatások eredményeit, és összeveti azokat bibliakutatói munkássága alatt kialakult személyes álláspontjaival. A könyv szöveghű részletességgel vizsgálja az eredeti héber szövegeket, ami segít abban, hogy az olvasó ne a saját elképzeléseit erőltesse rá a textusra, mindemellett ráadásul olyan mély alapossággal kifejti azokat, hogy egy laikus számára is érthetővé válnak a kifejezések.

A mű olvasása közben az ember már-már elfeledkezik arról, hogy exegetikai szakkönyvet tart a kezében, mert az ebben a témában felvonultatott publikációkkal ellentétben ez a könyv nem száraz. A szerző személyes megjegyzései gyakorlatiasak, őszinték, néhol még humorosak is. Arra hívja az olvasót, hogy fedezze fel a saját érzéseit, kapcsolatát a szöveggel kapcsolatban. Az itt olvasható állítások ugyanakkor tudományosan megalapozottak. Mindemellett az egész könyvön érezhető a lelkipásztori szív szeretete is.

Komesz Mátyás könyve üde színfolt a témában megjelent írások között. Meleg szívvel ajánlom minden olvasó könyvtárába.

HDV

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .