Hallgassunk igehirdetéseket!

| ► Olvasási idő: 2 perc

Vas Ferenc

earphones

Haraszti bácsi (dr. Haraszti Sándor – a szerk.) Nem voltam engedetlen című könyvéből a legélénkebben az a rész maradt meg bennem, ahol a kortársai igehirdetéséről megmaradt élményeit mondta el. Érdekes volt, hogy egy nagyon okos embernek mi ragadt meg szolgatársai prédikációiból. Mi volt az, ami megfogta és gondolatokat indított el benne, vagy esetleg megértett azok által valamit Isten igéjéből vagy a másik személyes harcaiból? Illetve, hogy évek, évtizedek távlatából mi maradt meg benne.

Azért meséltem el ezt a történetet, mert a prédikációk hallgatása ritka lehetősége egy szolgálatban levő lelkipásztornak, ezért sokszor elfelejtjük milyen hatást is gyakorol az a hallgatóságunkra, mert mi magunk nem vagyunk hallgatók. S most arra készülök, hogy gyakorló pásztoroknak ajánljak olyan kortárs amerikai igehirdetőket, akiket érdemes meghallgatni, akár minden egyes, vasárnapi szolgálatukat.

Én akkor kezdtem el amerikai igehirdetéseket hallgatni, amikor elkezdtem futni. Hogy ne legyen unalmas a mozgás és hasznom is legyen belőle, hallgattam néhány Paul Washer és Warren Wiersbie igehirdetést. Már előtte is hallgattam ilyen típusú mp3-akat, de ekkor jutottam el az angoltudásomban addig, hogy azért értsek is belőle valamit.

Az igehirdetés hallgatása nem mindig feltétlenül valami szent esemény, ami csak vasárnap az imaházban történhet. Ezt a tényt nagyon bölcsen kell kezelnünk, én ezért is hallgatok angol igehirdetéseket, mert nem akarok tiszteletlenül bánni magyar szolgatársaimmal, akik olyan sokat készültek egy igehirdetésre. Hiszen könnyen lehetséges lenne, hogy havat lapátolok, miközben ők a legszentebb és legszemélyesebb dolgaikról beszélnek. Nem akarom elveszíteni a szentség iránti érzékenységemet. Erre nagyon vigyáznunk kell mindig. Még az igehirdetések hallgatása közben is.

Szeretnék néhány okot felsorolni, amiért érdemes angol igehirdetéseket hallgatni:

 1. Könnyen hozzáférhetőek. Bár van néhány olyan igehirdető, aki pénzt, támogatást kér az igehirdetésekért, nyilván a gyülekezetük számára, de még tőlük is található ingyen igehirdetés, ha felkeltette az érdeklődésünket. Olyanokat fogok ajánlani, akik ennek a feltételnek megfelelnek, s az interneten könnyen megtalálhatók.
 2. Igehirdetést jó hallgatni. Főleg annak, aki sokszor prédikál és nincs lehetősége másokat meghallgatni.
 3. Más igehirdetőket hallgatva könnyebb a saját prédikációnkat is újraértékelni, észrevenni saját hibáinkat, nem pontos szóhasználatunkat és retorikai hibánkat.
 4. Tanulhatunk másoktól. Nemcsak saját hibáink válnak élesebbeké, de észrevehetjük más erősségeit. S az segíthet javítani szolgálatunk minőségén.
 5. Segít a nyelvtanulásban. Ha olyan prédikációt találunk, amelyet többször is érdemes meghallgatni, akkor az segít az angol nyelvi fordulatok rögzülésében. Ha szívesen hallgatjuk az igehirdetést, akkor még könnyebben rögzülhet mindaz, amivel addig küszködtünk.
 6. Megismerhetjük az amerikai kultúrát, szokásokat, gondolkodásmódot, és azt is, hogy abban a közegben miképp próbálják átadni az örömhír üzenetét az ottani igehirdetők.
 7. Megláthatjuk, hogy mi az a bibliai üzenet, ami a kultúrák felett áll, és mi az, ami kulturális része az örömhírnek.
 8. Félbeszakíthatjuk, ha nem tetszik, amit hallunk és ezen nem sértődik meg senki. Míg ugyanezt egy nyilvános igehirdetésen nem tehetnénk meg.
 9. Meghallgathatjuk olyan igehirdető szolgálatát is, akinek nézetei nem a mieink, de így megismerhetjük a logikát a szolgálatuk mögött. Fogok olyanokat ajánlani, akiket sokan nem szeretnek, de mégis érdemes meghallgatni, mert szolgálatukból sok minden megérthető.
 10. Bármikor hallgathatók ezek a prédikációk, séta, sepregetés vagy autóvezetés közben.

Olyan igehirdetőket fogok ajánlani, akiket én meghallgattam már. A neveket előttem tiszteletben álló emberek ajánlották: TCMI tanárok, BTA-tanár, amerikai keresztények, John Upton, illetve más hozzám hasonló igehirdetést hallgatók.

Idős igehirdetők

 • Warren Wiersbie (Moody Church), nagyszerű igehirdető, számtalan könyv szerzője. Személyes kedvenceim egyike. Ajánlott igehirdetés: Az ötrészes Who sorozat egy pásztorkonferencián. Megtalálható a sermonaudio.com-on. Link.
 • Chuck Swindoll az Insight for Living szolgálat vezetője. Nagyszerű történetmesélő, író. Link.
 • Dr. Ed Young (Second Baptist Church, Houston) Már elég idős szolgálattevő. Link.
 • Charles Stanley, volt a Déli Baptista szövetség elnöke, atlantai igehirdető kiterjedt rádiós szolgálattal. Ajánlott igehirdetés: Listening to God (Brooklyn Tabernacle Sermon)
 • W. E. Criswell. Déli baptista az első megachurch pásztora. Jellegzetes hanghordozása van, ami kicsit nehezíti a hallgatását. Link.
 • David Jeremiah konzervatív igehirdető, számtalan könyv szerzője. Link.

A jelenlegi vezető igehirdetők

 • Andy Stanley, atlantai igehirdető. A fentebb szereplő Charles Stanley fia. Elég gyorsan beszél, de jól érthető, van egy olyan podcastja, ahol a vezetési kérdésekről beszél az Andy Stanley Leadership Podcast
 • Craig Groeschel, a lifechurch.tv gyülekezet vezető pásztora. Érdekes stílusa van, de nagyon jól hallgatható és mai problémákról beszél. Ajánlott sorozata: Friending
 • Timothy Keller, a New York-i Redeemer (Megváltó) presbi­teriánus gyülekezet lelkipásztora, ószövetséges. Jó exegéta. A nyelvhasználata értelmiségi. Ajánlott igehirdetés: The Two Great Tests
 • Joel Osteen, a legnagyobb amerikai gyülekezet pásztora: Lakewood Church. Inkább motivációs tréner, mint igehirdető, de talán őt hallgatva érthetjük meg a legjobban, mi is a sikerevangélium valójában. Link.
 • Mark Batterson: washingtoni prédikátor, National Community Church, gyülekezeti színterük a kávéházaik, jól használja a multimédiás lehetőségeket. Fiatalabb korosztály pásztora. Link.
 • Francis Chan, kínai származású igehirdető, jelenleg gyülekezetet plántál. Link.
 • Bill Hybels, Willow Creek vezető pásztora, valaki a legjobb igehirdetőnek tartja, ebben érzékelhetően sok munkája van. Ajánlott sorozat: Simplify.
 • Rick Warren, Saddleback Gyülekezet, déli baptista lelkipásztor. Link.
 • Jack Graham (Prestonwood Baptist Church). Egyszerű, világos tanításai vannak. Nagyon tudom ajánlani. Link.
 • John Piper, Betlehem Baptist Church frissen visszavonult lelkipásztor. Kicsit gyorsan beszél, de nagyon világos, jól strukturált igehirdetései vannak. Link.
 • Paul Washer, misszionárius volt Peruban. Prédikál a gyülekezet elvilágiasodása ellen. Ajánlott igehirdetés: Shocking message.
 • Mark Driscoll: (Mars Hill Church, Seattle). Elég hosszú igehirdetései vannak, jól használja a multimédiás közeget. Link.
 • Robert Morris, Gateway Church. Link.
 • Ed Young Jr., Fellowship Bible Church. Link.
 • Shane Claiborne tennessee-i igehirdető. Radikális üzenetei miatt a fiatalok közt népszerű. Lerobbant külvárosban szolgál. Link.
 • Louise Giglio, szintén a fiatalok közt népszerű, szenvedélyes igehirdető. Link.

Ők lennének az általam ajánlott igehirdetők. Ha valakinek nem jött be bármelyik lelkipásztor stílusa, nyugodtan keressen mást! A cél ugyanis az, hogy tanuljunk és a szolgálatunk előrelépjen Isten szolgálatában, gyülekezeteink hasznára és saját belső formálódásunk által a Lélek vezetésével.

Vas Ferenc

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .