Kilenc megállapítás, ami tönkreteszi a házicsoportodat

| ► Olvasási idő: 2 perc

Ben Reed

Ben Reed kicsoportokért felelős lelkipásztor az amerikai Nashville-ben és körzetében, a Long Hallow gyülekezetben, amely egy több helyszínnel rendelkező gyülekezet. Lelkészi diplomáját a Déli Baptista Teológiai Szemináriumon szerezte.

Házicsoportos közösségedet nem szeretnéd romokban látni. Nem ezért indítottad el. Azt akarod, hogy jól működjön. Azt akarod, hogy az emberek növekedjenek és erősödjenek a csoportban.

Olyan csoportot akarsz, amely­be az emberek alig várják, hogy mehessenek. Amelyről beszélhetnek a barátaiknak. Olyat, amelyre tíz év múlva visszatekintve azt mondják: „Az a közösség megváltoztatta az életemet.”

Nem azt akarod, hogy az emberek félve jöjjenek el a csoportra minden héten, csak azért mert úgy érzik, hogy el „kell” jönniük. Amúgy pedig időpocsékolásnak tartják egy olyan csoporthoz tartozni, amelyről másoknak is azt mondják: „Ne csatlakozz kiscsoporthoz, amibe én járok, az is szörnyű.”

A csoportod sikerességét egy bizonyos szempontból nem tudod befolyásolni. Istené a választás, hogy megáldja-e, vagy nem. Az ő jogában áll olyan módon ösztönözni az embereket, hogy azok elkötelezettek legyenek… vagy pedig nem. Isten támogató keze ott lesz… vagy nem.

Azonban vonhatsz le magadban megállapításokat, amelyek elkerülhetetlenül meglékelik a csoportod, amelyek garantálják, hogy semmit nem nyersz az egészből, és egy szörnyű tapasztalatban részesítesz mindenki mást a csoportban. Gondolatok, amelyek lerombolják a közösséget, ahelyett, hogy előmozdítanák.

sg_photo

Kilenc téves megállapítás, ami tönkreteszi a csoportodat

1. Nekik jobban szükségük van a közösségre, mint nekem. Hiszen én értük teszem.

Neked pont ugyanannyira van szükséged egy valódi, egészséges közösségre, mint bárki másnak. Soha nem felette vagy, mert Isten másokra utalt életre teremtett.

 

2. Szükségük van rá, hogy ezt hallják.

Légy óvatos, ahogyan készülsz házicsoportra, ne úgy vedd át a témát, hogy mindenkire nézve találsz benne valami igazságot, amire szüksége van… kivéve saját magad számára. Gőg előzi meg az összeomlást, barátom (Péld 16,18).

 

3. Nekem semmim nincs, amit tudnék adni.

Lehetnek olyan hetek alkalmanként, amikor üresnek és kiszáradtnak érzed magad. De Isten olyan ajándékokat adott számodra, amelyek tökéletesen illenek a csoportod vezetéséhez. Ne becsüld  alá Isten kegyelmét az életedben azzal, hogy önmagadat leértékelő álalázatosságot tettetsz.

 

4. Nekem nincs időm erre.

Elfoglalt vagy. Csakúgy mint én. Nincs időnk arra, hogy elkerüljük az egymással való közösséget. Minél elfoglaltabbak vagyunk, annál inkább szükségünk van arra, hogy mások által az igazság és reménység szavai elérjenek bennünket.

Amikor ezt mondod, a többiek fölé helyezed magadat, és nagy önér­zetedben azt hiszed, hogy a te életed fontosabb, mint az övéké.

 

5. Valaki biztos fogja hívni őket.

Ne arra számíts, hogy valaki más fogja hívni vagy bátorítani a csoportod tagjait, meglátogatni őket a kórházban, esetleg felhívni őket az állásinterjú után, vagy dobni egy sms-t egy vizsga után!

Nem fogja más megtenni. Neked kell végezned a pásztorolást, amely elengedhetetlen egy csoportvezető számára.

 

6. Nekik egy „tökéletes” vezetőre van szükségük. Jobb, ha nem beszélek a bűneimről ezen a helyen.

Egy házicsoport vezetőjében nem a tökéletesség, amire szükség van. A csoportod tagjai sokkal inkább tudnak azonosulni veled a harcaid és a nehézségeid kapcsán, mint a győzelmeid árán bármikor is. Légy nyitott és őszinte, amikor elrontasz valamit!

 

7. Mivel én vagyok a vezető, ezért nekem többet kell beszélnem.

Nem. Nem. Nem. A legjobb csoportvezetők képesek többet hallgatni, mint beszélni. Figyelmesen hallgatni és helyesen (sokkal inkább, mint erőszakosan, sablonosan vagy elvártan) reagálni sokkal nagyobb tiszteletet és megbecsülést tanúsít, valamint nagyobb segítséget nyújt. Válaszolni, mielőtt meghallgatnál –
ostobaságra vall (Péld 18,13).

 

8. Tervezet a témákról? Ugyan már!

Ne gondold, hogy ez a gonosztól van! Ez nem igaz. Ha van egy téma, hátteret biztosít a csoport számára, hogy egy igazságról párbeszéd alakuljon ki. Nem szükséges, hogy mindent ez határozzon meg, de segít abban, hogy haladjatok egy meghatározott irányban. Ne gondold, hogy „túl jó” vagy, és nincs szükséged r­á!

 

9. Evangélizáció? Á, dehogy.

Fejezd be! Hagyd abba ezt a túlságosan szűk látókörű gondolkodást az evangéliumról! Ne gondolkozz ilyen erőtlenül és sekélyesen a jó hír életeket megváltoztató hatalmáról! Hagyd ezt abba!

Forrás: churchleaders.com

Fordította: Hégely Sándor

“Kilenc megállapítás, ami tönkreteszi a házicsoportodat” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Szeretnék hálát adni a gyülekezetemért (Romhány Baptista gyülekezet
    Egy ” fiatal” gyülekezet,ahová szivesen megyek ,s alig várom az alkalmakat,legyen szó istentiszteletről vagy házicsoportról.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .