Általános információk a Szolgatárs podkasztról

Mi az a podkaszt?

A podkaszt.blog.hu szerzője, Szedlák Ádám a következő módon mondja el, hogy mi ez:

A rádió remek találmány volt, bár ma már kevésbé látszik, de arra épül a világunk. A wifi? Rádió. A kütyük közti kapcsolatot biztosító bluetooth? Rádió. És ha megkérdezem, hogy a drót nélküli billentyűzetet mi köti a számítógéphez, a babamonitor min sugározza le, hogy szuszog-e a gyerek, vagy a garázsnyitó hogyan mondja meg az ajtónak, hogy nyílnia kell, akkor is ez a válasz. Ha a rádióról szűkebben, a műsoros rádió értelemben be- szélünk, akkor is áll, hogy remek találmány. El tud menni főzéshez a háttérben, zenét szolgáltat vezetéshez, ébreszt reggel és így tovább. Annyi mindent lehet csinálni egy folyamatosan sugárzó csatornával, hogy nehéz megérteni, miért nincs sokkal több rádió.

A podkaszt – nincs rá sajnos jobb szó magyarul – olyan hangos műsor, amit az internetről lehet letölteni. A készítéséhez számítógép, mikrofon és egy ingyenes hangvágóprogram kell, a hallgatásához bármi, ami meg tud nyitni egy mp3-fájlt. A podkasztot egy dolog teszi többé az internetről egyszerűen letölthető mp3-nál: vannak programok, amelyek figyelik, hogy van-e új rész a kedvenc adásunkból. Ha felrakunk egy ilyen appot az okostelefonunkra, akkor a készülékből gyakorlatilag zsebrádió lesz.

Minden jel arra mutat, hogy az appok letöltése és az adások megkeresése több fáradság annál, mint amire a magyar felhasználók maguktól hajlandók. Pedig közel ötven folyamatosan frissülő magyar nyelvű adásból lehet válogatni. A programokat be lehet úgy állítani, hogy csak az otthoni wifin kezdjenek letöltésekbe, így a podkaszthallgatás nem eszi meg a mobilnetes keretet. Azt pedig mindenki maga dönti el, hogy a meghallgatás után automatikusan törlődjön a fájl, vagy megtartsa a mobil, hogy később is rendelkezésre álljon.

Bár a fenti szöveg nagyrészt a telefonos használatról szól – munkába menet, munkából jövet, esetleg futáshoz szokás podkasztot hallgatni –, nem csak mobilon működnek az adások. Aki akarja, böngészőben is hallgathatja a laptopon. Ha nem csak a magyar adásokat nézzük, akkor még nagyobb a választék. Akad nyelvtanulóknak való, akad szórakoztató, szakmai, és természetesen nem csak beszélgetős műsorok vannak, lehet találni zenés adásokat is.

Miről szól a szolgatárs podkaszt?

A vasárnap délelőtti istentiszteleteken a legtöbb magyar baptista gyülekezetben az Áhítat című kiadvány által javasolt igék alapján hirdetik Isten igéjét a lelkipásztorok, igehirdetők. Ez a podkaszt mindig egy ilyen, az imént említett forrásból származó vasárnapi délelőtti ige alapján elhangzott igehirdetés rövidített, a podkaszt számára elmondott változatát tartalmazza.

Az így elhangzott igei üzeneteket Vas Ferenc, baptista igehirdető mondja el. Úgy fogalmazott Ferenc, hogy azt kívánja megfogalmazni ezekben a 10-15 perces beszédekben, ami napokkal az elmondott igehirdetése után is foglalkoztatja, ami úgy maradt meg benne, hogy ezt érdemes lenne ilyen módon is továbbadni.

Várjuk más baptista igehirdetők jelentkezését is, akik szívesen kipróbálnák ilyen módon is magukat (Ilyen esetben kérjük, keressék meg a Szolgatárs szerkesztőségét.) Más alkalommal egy-egy értékes előadás hanganyagát adjuk közre a podkaszt segítségével.

Javasolt podkasztkezelő programok android okostelefonokra, tabletekre: Player FM, Podcast Addict, Pocket Casts, Podcast Republic. Egyéb mobiltelefonos operációs rendszerekhez is léteznek podkasztkezelő programok.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .