A „baptiszoc” levelezőlista

| ► Olvasási idő: 2 perc

Tiszáné Gneth Gabriella koordinátor

szoc

A baptiszoc levelezőlista európai uniós pályázat (HEFOP) keretében jött létre 2007 augusztusában. Az eltelt több mint hat év alatt folyamatosan működött, mintegy 5500 levél került kiküldésre, melyek a civil társadalom, a családok, oktatás és szociális területekről tartalmaztak aktuális információkat, jogszabályi változásokat, pályázati lehetőségeket. Az aktív tagok száma 142 fő, az információk rajtuk keresztül több száz emberhez juthatnak el naponta.


A lista ötlete az egyik európai uniós pályázat kapcsán született meg. A Humán Erőforrás Operatív Program keretében nyertünk támogatást a baptista lelkészek és gyülekezeti önkéntesek képzésére. Programunk egyik eredményeként rendszeressé vált a Baptista Szociális Kerekasztal fórum működése, melynek következményeként lehetővé vált önálló szervezetek, személyek közös cselekvése annak érdekében, hogy a krisztusi szeretet által motivált önkéntes segítő munka a gyülekezeti közösségek hitéletének megerősítését szolgálja, és az evangélium üzenetét közvetítse a társadalom számára. Legfontosabb célként azt fogalmaztuk meg, hogy gyakorlati módon tudjunk segítséget nyújtani a gyülekezetek mindennapjai során felmerülő kérdések megoldásában, valamint hozzáférhetővé tegyünk olyan praktikus információkat, melyeknek birtokában a baptista közösség tagjai eredményesebben tudják küldetésüket betölteni. Kapcsolatunk által mód nyílik arra is, hogy térítésmentesen hozzáférhetővé válik azon segítők és szakemberek tapasztalata, szaktudása, akik a mindennapokban szerzett gyakorlat során már segítséget tudnak nyújtani az új utak kibontakoztatásában.
A következő főbb témakörökben kerülnek kiküldésre az információk:

  • tájékoztatások támogatásokról egyéni és közösségi szinten
  • jogszabályi változások követése
  • oktatási és szociális szakmai információk, továbbképzési lehetőségek
  • pályázati információk, felhívások, meghívók továbbítása, ösztöndíj-lehetőségek
  • jó gyakorlatok, példák közzététele.

A feldolgozott visszajelzések alapján az utóbbi időszakban növekedett azoknak a száma, akik rendszerességgel továbbítanak saját gyülekezetük vagy ismeretségi, baráti körük számára olyan információkat, amelyek segítséget nyújthatnak számukra. Gyülekezeteink életében új lehetőséget jelentenek a pályázati források, melyeknek elérésével többletforrásokhoz juthatnak programjaik megvalósításához.
Az aktív tagok között vannak lelkipásztorok, elöljárók, gyülekezeti tagok, pedagógusok, szociális szakemberek. A lista minden érdeklődő számára nyitott: feliratkozás egy e-mail küldé­sével kezdeményezhető, melyet a baptiszoc@lev-lista.hu címre kell küldeni arról az elektronikus címről, melyre a hírlevelek érkezését várja a jelentkező. Válaszként visszajelzés érkezik a moderátortól. A tagok tematikus korlátozás nélkül szabadon küldhetnek levelet információkkal, kérdésekkel, aktualitásokkal. A lista archívuma publikus, amely megtekinthető a lev-lista szolgáltató honlapján, illetve elérhető a www.bit.ly/baptiszoc címen is. Előzmények ott bármikor visszakereshetők.

levlista
Felismertük, hogy nagyon fontossá válik a későbbiekben azon területek fejlesztése, melyek a helyi körülményekre, adottságokra fókuszálva nyújthatnak gyakorlati segítséget a küldött információk alkalmazásával. Terveink között szerepel olyan fórum, képzés, tanácsadás elérhetővé tétele, amely lehetőséget teremt a gyülekezetek számára helyzetükre szabott fejlesztési tervek átgondolására, szakmai, humán erőforrásaik számbavételére. Várjuk visszajelzéseiket az alábbiakról: szakmai problémák és modellkísérletek bemutatása, helyi, regionális és közösségi szükségletek megfogalmazása, módszertani igények közvetítése. Folyamatban van egy internetes honlap létrehozása, amelyen az információkat tematikus csoportokban szeretnénk megjeleníteni. Észrevételeket, kérdéseket az info@baptiszoc.hu email címre küldött levelekben lehet eljuttatni hozzánk.

bszkhonlap
A 2006-ban létrejött Baptista Szociális Kerekasztal honlapja
a szocialinfo.baptist.hu címen érhető el

“A „baptiszoc” levelezőlista” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .