A házasság misztériuma (könyvajánló)

| ► Olvasási idő: 2 perc

Sallai Jakabné Mária

miszt

Mike Mason: A házasság misztériuma

Harmat, Budapest, 2009

Isten és ember kapcsolatát, illetve szövetségét mintázza a házasság: a szeretet legszebb, legizgalmasabb és legcsodálatosabb formáját a férfi és a nő kapcsolatában. Boldog házasságra vágyik mindenki. Az író bemutatja, hogyan kell hiteles keresztényként élni a családban, aminek alapja a házasság.

Nyomon követhetjük Mike Mason elmélkedését arról, hogy milyen misztérium hatja át a férj és feleség kapcsolatát, vagyis mi a házasság titka. Őszintén ír a társválasztással járó vívódásairól, kétségeiről, de a házasság örömeiről, szerelemről és a beteljesült szexuális életről is. A házasság tehát ellentétes érzések és élethelyzetek színtere: egészséges testi-szellemi, értelmi-érzelmi feszültség a férj és a feleség között, fenséges élmény – kemény próbatétel, önfeláldozás – kitárulkozás, függőség – függetlenség, magány – közösség, önmegtagadás – önérvényesítés, kudarc – győzelem, teher – ajándék, egység – másság, gyengeség – erő, idegenség – közelség, törvény – szabadság, és állandó fejlődés – fájdalmas változás. Mindezeket az érzéseket és élethelyzeteket gyönyörűen összehangolja a tiszta szerelem, a feltétlen szeretet és az Istenbe vetett hit által.

A házasság a férj és a feleség engedelmes teherhordozása, és közös küzdelme egy életen át. Egyes házaspároknál gördülékenyebb az alkalmazkodási folyamat, másoknál nehézkesebb, mégis megvalósul az egység, mert hűségesen támogatják egymást. Olykor fájdalmas a változás, a csiszolódás, de kellemes is, mert gyengéd eszközzel, a társ által történik. Mert „a szeretet a legnagyobb tanítómester, …akiért könnyebb szívvel áldoznánk oda mindenünket…” – vallja Mike Mason. Majd a Bibliát idézi: „Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat.” (Péld 27,17)

Tehát a házasság tűz és acél, ami tisztít és formál. Hogyan valósul meg? Szeretet által. Mi a titok? A boldog házasság titka a hűséges szeretet. A szeretet pedig Isten ajándéka. A házasság maga a csoda!

Részlet a könyvből
A házassági eskü (99. oldal)

A templomi házasságkötés alkalmával hangzik el a történelem legnépszerűbb vallásos fogadalma. Teljesen érthető, hogy a mo­dern kor embere általában nem is eskünek, inkább csak amolyan szép népszokásnak, az élet apró szertartásai egyikének tekinti, amelyet alighanem jobb megtartani, mint mellőzni. És ha éreznek is valami áhítatfélét, annak is több köze van az érvényes jog kötelező tudomásulvételéhez és a pillanat kiváltotta érzelemhez, mint bármiféle természetfölöttiséghez.

Azonban félreértés ne essék: férfi és nő egybekelése kölcsönösen tett szent ígéreteken alapuló természetfölötti esemény.­ Mint láttuk, a legtöbb ember életében ez az egyetlen alkalom, amikor valódi esküt tesznek. Lehet, hogy a hitvestársak soha többé nem ejtenek ki a szájukon szent szavakat. Elmondásuk körülbelül harminc másodpercig tart, de a megtartásukhoz egy élet munkája szükséges.

Az esküjét azonban nem az tartja meg, aki tartózkodik annak megszegésétől. Ha így volna, a házassági fogadalmakat már a kimondásuk napján megszegnék. Ebben különbözik az eskü az egyszerű ígérettől vagy elhatározástól. Ha azt szegem meg, amit elhatároztam, akkor vagy lemondok róla, vagy újra megfogadom. Az eskü azonban érvényben marad és hat, bárhogyan viselkedjem is. Nem olyan, mintha jogi szerződést írnék alá, és nem hasonlít az emberi ígéret egyéb más formájához sem. Nem ígérhetem meg, hogy szeretni fogok egy másik embert: csak megesküdhetek rá. Az eskü per se (latin: önmaga által) az alkalmatlanság bevallása, egyszersmind automatikus hívása az egyetlen létező alkalmas segítségnek, Isten erejének és kegyelmének.

Ezért nem azáltal tartom meg az eskümet, hogy nem szegem meg, hanem úgy, hogy életem hátralévő részét annak felfedezésére szentelem, hogy mit jelent az eskü, és kész vagyok ennek megfelelően változni és növekedni.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .