Gyakorlati tanácsok hatékony kiscsoportok vezetéséhez

| ► Olvasási idő: 2 perc

Joyce Baerg

smallgroup

Kiscsoportot vezetni sokkal inkább művészet, mint tudomány. Ahogy a mondás tartja: „gyakorlat teszi a mestert”. Ám itt ez csak részben igaz. Még sok tapasztalattal is nagyon ritkán sikerülnek tökéletesen a dolgok, és gyakran nem úgy történnek az események, ahogyan azt eltervezzük. Azonban ahogyan a tapasztalataink gyűlnek, valóban egyre jobbak lesznek a csoportalkalmak.

 1. KEZDD ÉS FEJEZD BE IDŐBEN! A következetesen pontos kezdés segít megalapozni annak a gyakorlatát, hogy az emberek időben érkezzenek. A pontos kezdés és befejezés az emberek tiszteletét is kifejezi.
 2. Győződj meg arról, hogy a szoba berendezése megengedi, hogy MINDENKI LÁSSA A MÁSIKAT! A legtöbb otthonban ez lesz a csoport létszámának korlátozó tényezője. Egy lépcsőn vagy falmélyedésben ülő ember részvétele általában elfojtott.
 3. Alakítsd úgy a szobában elhelyezkedést és a részvétel szabályait, hogy MINÉL KEVESEBB ZAVARÓ TÉNYEZŐ LEGYEN! Beszéljétek meg a telefonhasználat kérdéseit, illetve a gyerekvigyázást is, hogy ezek és más dolgok ne zavarják a csoportot.
 4. Ha a csoportod frissen megtérőkből, ismerkedőkből áll, akkor jó, ha van EGYPÁR PLUSZBIBLIA, lehetőleg ugyanolyan fordítású. Így segítséget jelenthet számukra a könnyebb, oldalszám szerinti keresés.
 5. KERÜLD A „EGYMÁS UTÁN KÖRBEN IMÁDKOZZUNK, OL­VASSUNK FEL A BIBLIÁBÓL” SZITUÁCIÓT! Noha a célközönségünknek ez valószínűleg nem okoz problémát, de vannak kivételek. Legyen ez önkéntes, mintsem valaki ennek nyomása miatt elmaradjon.
 6. KEZDJ EGY RÖVID VISSZATEKINTÉSSEL az előző hetekre, ha a téma folytonossága ezt megkívánja! Szintén jó döntés ez, amikor emberek kihagynak alkalmakat.
 7. KEZDJ KÖNNYŰ KÉRDÉSEKKEL! Ez lehetőségét ad a beszélgetés beindulására. Erre alkalmasak például a „Mit jelent ez szerintetek?” típusú kérdések. Nyugodtan lehet egy kis „kanyart” is tenni az élet általános dolgai felé, amellyel mindenki tud azonosulni, és megadhatja a téma felé az irányvonalat.
 8. KERESD A LEHETŐSÉGEKET, HOGY MINDENKIT BE TUDJ VONNI A BESZÉLGETÉSBE! Ha folyamatosan egy-két ember uralja a válaszadást, próbál rajta változtatni. Ahelyett, hogy egy személynek szegeznéd neki a kérdést, általánosságban intézd a kérdést azok felé, akiknek nem volt lehetőségük megszólalni. Ha mégsem érnél célt, akkor el kell mondani, hogy értékeled a részvételüket, de értsék meg, hogy célod minden résztvevő bevonása.
 9. A kérdéseket NE SZEGEZD SZEMÉLYHEZ SZÓLÓAN AZ EMBEREKNEK! Bizonyosan vannak olyanok a csoportodban, akik ezt nem bánják, mások viszont emiatt stresszelhetnek, hogy fel fogják őket szólítani válaszadásra.
 10. NE HAGYD, HOGY AZ ÖSSZES KÉRDÉS ÉS REAKCIÓ NEKED LEGYEN CÍMEZVE! Ha mégis ezt látod, akkor nyugodtan irányítsd tovább a válaszadás lehetőségét. Tedd ezt mindaddig, amíg a párbeszéd folyama automatikusan többirányúvá nem válik.
 11. NE HAGYD, HOGY TE VÁLJ A CSOPORT VEZE­TÉ­SÉ­BEN A „FŐPROFI”-VÁ! Szükség szerint bízz meg ezzel a feladattal másokat is, nem árt, ha kimozdulnak a kényelmes pozíciójukból. Vezesd együtt a beszélgetést valaki mással, aki még nem csinált ilyet, szükség esetén találkozz vele pár nappal előtte átbeszélni a témát, segítséget nyújtani. Utána pedig adj visszajelzést számára. Ugyanúgy azt se hagyd, hogy amikor résztvevője vagy a csoportnak, akkor téged valami különös „profi” résztvevőnek tartsanak. Ezt a gesztust értékelni fogják.
 12. Bibliatanulmányozás során NEM KELL FÉLNI A TELJESEN FÉLREVEZETŐ, ROSSZ VÁLASZ TISZ­TÁZÁSÁTÓL. Amikor ilyen előfordul, lehet arról beszélni, hogy milyen igeversek támasztják alá (vagy nem!) a felmerülő képtelenséget. (Ez egyébként jó válasz esetén is használható módszer.) Meg lehet a többieket is kérdezni, hogy egyetértenek-e, esetlegesen máshogy látják-e ezt a dolgot. Ha valaki gyakran olyan hajmeresztő dolgokat mond, amelyek korrigálásra szorulnak, keresd az alkalmat, hogy a többieket megerősítsd a jó válaszban!
 13. NE ENGEDJ UTAT A MÁS FELEKEZETEK BEFEKE­TÍ­TÉ­SÉRE SZOLGÁLÓ ÁLLÍTÁSOKNAK! A Biblia tanulmányozása nem arra szolgál, hogy igazzá emeljük az egyik gyülekezet tanítását a másik ellenében. Lehet egy kevés kivétel, amikor a válaszok sokfélesége megerősíti a téma célját. Óvatosnak kell azonban lenni, hogy ez senki számára ne legyen sértő. Ha az igazság kellemetlenül érint, hagyd, hogy az igazság a Szentírásból szóljon.
 14. LÉGY ÓVATOS A KERESZTÉNY SZAKZSARGON­NAL! Nem nehéz beleszokni ebbe a terminológiába. Az újonnan érkezettek azonban elvesznek ebben a „szleng”-ben, a régi motorosok pedig nehezen birkóznak meg a modernizált kifejezésekkel. Helyénvalóak az egyszerű meghatározások, amelyek segítik, hogy mindenki ugyanazt értse bizonyos kifejezések alatt.
 15. BIBLIATANULMÁNYOZÁSKOR MARADJ A KONK­RÉT IGESZAKASZNÁL! Szinte minden részben megvan a megértéshez szükséges információ a közvetlen kontextusban. Többnyire az újszövetségi levelek címzettjei számára nem volt előfeltétel más levelek ismerete, hogy megértsék az olvasott levelet. Szintén, amikor a személyes tanulmányozás során hasznosnak találsz egy kereszthivatkozást, használd óvatosan.
 16. A BESZÉLGETÉSNEK LEGYEN TANULSÁGA, VON­JA­TOK LE KÖVETKEZTETÉST, NE MARADJON A TÉMA HASZNÁLHATATLAN ÉS KÉRDŐJELEKKEL TELI! Egy csomó érdekes tény felfedezésétől még nem lesz jó egy beszélgetés vagy bibliatanulmányozás.
 17. NE FELEJTSÉTEK EL AZ „ALKALMAZÓ IMÁDSÁGOT”! Ez segíti a megfelelő konklúziók megmaradását is. Semmi gond nincs belőle, ha ennek gyakorlata hetekbe telik, mire átragad mindenkire.
 18. Amikor a csoportos alkalom után vendégség van, NEM SZABAD BELEESNI A VERSENGÉS HIBÁJÁBA! A különleges vendéglátást különleges alkalmakra kell tartogatni. Amikor azonban valaki úgy tud bekapcsolódni a csoport életébe, hogy valami finomságot készít, akkor persze nem kell elutasítani.
 19. ÉPÍTSD ÚGY A KISCSOPORTOD, HOGY AZ AZ ÚJ EM­BE­REK BEFOGADÁSÁT ÉS A NÖVEKEDÉST SEGÍTSE! A régi, bejáratott barátságok ne váljanak a csoporton belül kirekesztővé. A témához fűzött rövid magyarázatok, megjegyzések bátorítólag hatnak az újakra. Már a kezdeti szakaszban keresd az új emberek bevonási lehetőségét. Előfordulhat, hogy szívesen osztják meg otthonukat a csoporttal, vagy örömmel segédkeznek a vendéglátásban.
 20. Ahogy a csoport növekszik, szükséges AZON GONDOLKODNI, HOGYAN IS LEHETNE BELŐLE MAJD KÉT CSOPORT. Ha ezt világosan kommunikálod a kezdetektől, akkor nem fog ellenállásba ütközni, amikor ennek eljön az ideje.

Forrás: http://www.ocfusa.org/articles/leading-small-groups
Fordította: Hégely Sándor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .