A megismert igazság (könyvajánló)

| ► Olvasási idő: 2 perc

Marosi Nagy Lajos

Borito_cimlap
Bruce Milne: A megismert igazság – A keresztény hit kézikönyve Baptista kiadó, Budapest, 2014

A Baptista Kiadó nagyszerű könyvet jelentett meg ezen a nyáron A megismert igazság címmel. Bruce Milne kanadai lelkipásztor és teológus könyvének alcíme — A keresztyén hit kézikönyve — egyben arra is utal, hogy mindazok praktikusan és haszonnal forgathatják lapjait, akik tájékozódni kívánnak a keresztyén hit dolgaiban. Bruce Milne könyve hitünk bibliai alapjait mutatja be az Ó- és az Újszövetség tanításának tükrében, rendszerezve, népszerű megfogalmazásban. A szerző a legfőbb igazságot, Jézus Krisztus beszédét magyarázza közérthetően, ugyanakkor megfelelő alapossággal. A konkrét teológiai igazságok magyarázatán átsüt az a mély átélés, amellyel a szerző közelít a Szentírás értelmezéséhez. Írása nem száraz teológiai magyarázat csupán, hanem olvasói a különféle tézisekhez fűzött lelki üzenetekkel is gazdagodnak. Ez teszi személyes hangúvá Milne írását.
Bruce Milne mint lelkipásztor fontosnak tartja az evangélizációt és az emberek megtérését, hisz másfél évtizedes lelkipásztorsága alatt mintegy kétezer főre növekedett az általa pásztorolt vancouveri Első Baptista Gyülekezet létszáma, ugyanakkor mint teológus vallja, hogy a hívő embernek tovább kell lépnie a megtérés stádiumán, és minden Krisztus-követőnek meg kell ismernie az általa elfogadott Isten valóságát. Meggyőződéssel írja bevezetőjében, hogy „a szívünkbe fogadott Jézus Krisztust lehetetlen különválasztani azoktól az igazságoktól, amelyeket a Szentírás kinyilatkoztat róla”.
A könyv harmadik kiadásához írt előszóban maga a szerző számol be arról, hogy az immár három évtized alatt A megismert igazság bámulatos pályát futott be a világmisszióban. Ez idáig tizennyolc nyelven jelent meg, ez a magyar kiadás a tizenkilencedik. A könyv különböző kiadásai által különféle szinteken tanuló diákok nyertek bevezetést a biblikus teológiába.
Az emberek általában azt gondolják, hogy a keresztyén hitről való gondolkodás, valamint annak rendszerbe foglalása távol áll a valódi keresztyénségtől. Sőt, a keresztyén dogmatika komoly tanulmányozásáról sokan azt tartják, hogy annak az átlagkeresztyén számára nincs is jelentősége, mi több, ha túlságosan beleártja magát, még kárát is láthatja a lelki élete. Bruce Milne mindezeknek a gondolatoknak ellentmondva írta meg a könyvét, és foglalta rendszerbe azokat az üzeneteket, amelyek sikeresen segítik a Szentírás helyes értelmezését nem csak teológusoknak, nem csak lelkipásztoroknak, hanem minden Istent megismerni akaró embernek.
A legutóbbi közgyűlésen kaptam egy kis piros könyvjelzőt a Szolgatárs baptista folyóirattól, amelyen az is ott állt, hogy „nem csak lelkipásztoroknak”. Ez a most megjelent kézikönyvre is igaz. „A megismert igazság” mindazoknak íródott, akik a gyakorlatban megélt hívő életük mellett szeretnék helyesen ismerni és fejtegetni az igazság igéjét (2Tim 2,15).
Papp János egyházelnök kiadói elősza­vá­ban szeretettel ajánlja ezt a kiváló rendszeres teológiai és egyben lelkiségformáló könyvet a magyar hívők, különösen a baptista olvasók figyelmébe, nem csak lelkipásztoroknak, hanem a különféle gyülekezeti munkások számára is.
A könyv impresszumában találják az olvasók mindazok neveit, akik a másfél éves munka során tudásuk legjavát adták azért, hogy a könyv magyarul is megjelenhessen. A könyvet Fábián Sándor lelkipásztor fordította angolból magyarra, munkáját a szövegformálásban Marosi Nagy Lajos olvasószerkesztő, a könyv menedzsere segítette. A könyvben idézett énekszövegek költői fordítását dr. Gerzsenyi László lelkipásztor készítette. A teológiai lektorálást Paróczi Zsolt lelkipásztor, a szövegtördelés precíz munkáját Mészáros Péter végezte. A korrektori feladatokat Kolozs Nagy János újságíró látta el, a könyv borítóját Nagy Roland tervezte. A copyright engedélyt az Inter-Varsity Press angol könyvkiadó adta, a kiadás költségeit a Slavic Gospel Association támogatta, akikkel a tárgyalásokat dr. Bukovszky Ákos külügyi szaktitkár folytatta. A kiadvány nyomdai kivitelezését Győri Énók vezette.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .