Cseri Kálmán: Emberek a kereszt körül (könyvajánló)

| ► Olvasási idő: 2 perc
cseri
Cseri Kálmán: Emberek a kereszt körül
Harmat, 2013, 160 oldal

Csütörtök estétől péntek estig öt helyszínen zajlottak a Jézus Krisztus szenvedésével és halálával kapcsolatos események. Utolsó vacsora egy jó barát házában, Jézus lelki tusája a Gecsemáné-kertben, a vallási per Kajafás előtt, a politikai per Pilátus előtt, keresztre feszítés a Golgotán.

Eközben nagyon sokféle ember forgolódott körülötte. A Biblia egész arcképcsarnokot rajzol elénk. Cseri Kálmán kiválasztotta közülük Júdást, Kajafást, Pétert, Heródest, Barabbást, a latort, a századost, János tanítványt. Könyvében továbbá foglalkozik a sokaság viselkedésével, illetve Pilátus személyével két fejezetben is. Magát Jézust is bemutatja, mint aki a kereszten is király. A szerző azt mondja, hogy a könyvben megjelenő karakterek 21. századi utódai itt élnek közöttünk. Huszonnégy óra alatt az egész emberiség felvonult Jézus keresztjénél, és megmutatta valódi természetét.

Épp ez a szemlélet teszi nagyon elevenné és frissé ezt a könyvet. Észre kell vennünk, hogy nem különbözünk mi sem a kereszt körül megjelenő emberektől. És épp itt mutatkozik meg igazán, hogy kik is vagyunk. Jézus szikrázó fényében nem tudjuk eltakarni semmi szennyünket.

Be kell vallanunk, hogy bennünk is van Júdás tagadásából. Júdás Jézus nélkül akarta a programját véghezvinni. Mi mindent akarunk mi tenni Jézus nélkül? Bennünk is van Kajafás szűklátókörűségéből. „A Kajafások nem hajlandók megállni Jézus előtt és szembenézni vele. A Kajafásokat az jellemzi, hogy letakarják az arcát, s úgy ütlegelik ököllel” – írja a szerző. Péter árulásában úgy leszünk mi is részesek, hogy nem vállaljuk a szenvedést Krisztusért. Pilátus döntésképtelensége is a mienk. Hányszor gátol meg minket is a jó cselekvésében az, hogy úgy véljük, hitből fakadó tettünknek rossz következményei lesznek! Cseri Kálmán bemutatja, hogy Pilátus ötször próbálta megkerülni a döntést Jézussal kapcsolatban. Nem akarta aláírni a halálos ítéletet, ám Krisztus mellé sem akart állni.

De felemelő példák, illetve felemelt életek is elénk tárulnak. Miként Barabbásnak, nekünk is Jézus az egyetlen reményünk. Sosem késő Jézus segítségét kérni – látjuk a lator példáján. Jézus végsőkig kitartó szeretete bizonyosságot adhat nekünk a századossal együtt arra, hogy minden igaz, amit magáról hirdetett. Hálát adhatunk, ha tudunk olyan csendes, de hűséges követői lenni Krisztusnak, mint János volt.

A könyv Cseri Kálmán egy korábbi nagyheti prédikációsorozata felhasználásával született. „Volt egy vágyam, hogy arról, amit a Biblia Jézus kereszthaláláról és föltámadásáról ír, jó lenne egyszer valami csendes bizonyságtételt közzétenni” – fogalmazott a könyv bemutatóján.

Ha figyelmesen tanulmányozzuk a szenvedéstörténet szereplőit, teljesebb önismeretre juthatunk, s mi is felismerhetjük Jézus valódi lényét. A szerző azzal segíti az olvasókat ebben a tükörbe nézésben, hogy alapos bibliaismerettel és mély emberismerettel úgy mutatja be a passió történetének ismert szereplőit, hogy jobban megértjük tévedésük vagy épp példamutató viselkedésük indítékait. Tanulhatunk ezekből, és az így nyert mélyebb önismeret által már jobban felismerhetjük a kereszten értünk szenvedő Jézus Krisztus valódi lényét.

“Cseri Kálmán: Emberek a kereszt körül (könyvajánló)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .