Így olvass könyveket!

| ► Olvasási idő: 2 perc

Kevin Halloran

Ebben a számunkban jó néhány könyvet ajánlunk olvasásra. Az alábbi cikkel segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy olyan olvasási szokásokat tudjunk kialakítani, amelyek Istennek is kedvesek. (A szerk.)

Hogyan döntöd el, hogy milyen könyvet fogsz elolvasni? Hogyan döntöd el, hogy milyen könyvet nem fogsz elolvasni? Hogyan olvassanak a keresztények könyveket úgy, hogy az értelmükhöz és a szívükhöz is szóljanak?

lit21

„Lit! A Christian guide to reading books” című könyvében Tony Reinke segítséget ad e kérdések megválaszolásához, és sok gyakorlati tanácsot kapunk ahhoz, hogy hogyan váljunk még tudatosabb olvasókká. A hívő olvasók olvasási szokásait „keresztény röppályára” állítja, hogy amit olvasnak, az is Istent dicsőítse.

Bemutatok tizenkét dolgot, amit megtanultam Tony Reinké-től az olvasással kapcsolatban:

 1. Bármit, amit olvasunk, szűrjünk át a Szentírás szűrőjén, és azon a tényen, hogy Isten jelen van!
 2. Bármilyen könyvet olvasol, marad tízezer, amit nem tudsz elolvasni. Válaszd ki körültekintően, melyik könyvet engeded hatni az életedre, és melyik fogja a legjobban segíteni a jövődet!
 3. Kövesd a „100 év” szabályt! Ne érezz bűntudatot, ha leteszel egy könyvet, ahelyett hogy végigolvasnád! Nem minden könyv méltó arra, hogy az idődet áldozd rá! Tony Reinke azt javasol egy szabályt. A 100 év szabály azt mondja ki, hogy ha nem tetszik a könyv egy adott oldalszám után, tedd le. Az oldalak számát pedig úgy állapítsd meg, hogy 100-ból vond ki éveid számát. Egy 40 éves ember tehát a szabály szerint 60 oldal után döntse el, hogy érdemes-e végigolvasni azt a könyvet. Egy százéves már a borítóból is megállapíthatja ezt. Minél idősebb vagy, annál inkább képesnek kell lenned arra, hogy megállapítsd, melyik könyv éri meg az időráfordítást.
 4. A regényeknél különösen legyél tudatos! A nem ke­resz­tény regények, novellák keresztény szempontból való megítélésének legfőbb próbája az, hogy a mű milyennek mutatja be az embert? Jónak, rossznak, semlegesnek? Ez fogja ugyanis leginkább formálni az életszemléleted.
 5. Soha nem vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy olvass! Változtasd át időrabló tevékenységeid (céltalan tévézés, internetezés) aktív olvasóidővé! Szabadíts fel időt az olvasásra!
 6. Olvass több könyvet egyszerre! Hasznosak lehetnek a különböző műfajok a különféle időszakokra. Néhány könyv olyan, mint részt venni egy lakomán: muszáj lassan olvasnod, és megízlelni minden egyes részletet. Egy másik olyan, mint egy reggeli ital: felhörpintheted hamar, és folytathatod az utat. Más könyvekből meg inkább csipegetni érdemes, mint egy gyümölcsöstálból.
 7. Ismereteidet szeretnéd bővíteni, vagy inkább belső bölcsességre van szükséged? Számos könyv a tudásod ugyan növeli, de nem tesz bölcsebbé. Mi a fontosabb?
 8. Győzd le a kísértéseket! Négy kísértése van a keresztény olvasóknak:
  • Felszínes olvasgatás kitartó elmélyülés helyett
  • Kritikátlan befogadás gondolkozás helyett
  • Csak az értelemre koncentrálni olvasás közben, ahelyett, hogy a szívünkre is figyeljünk
  • Az újabb technológiájú eszközökön (okostelefon, tablet, e-könyv-olvasó) való olvasás nagyobb kísértést hordoz arra, hogy az olvasás koncentrált helyett dekoncentrált legyen.
 9. Gondolkozz a számodra jó, kihívást jelentő dolgokon, mielőtt beszélnél róluk másoknak! Először mélyülj el abban, hogy számodra mit mond a könyv, mielőtt megtanítanád másoknak a frissen olvasottakat!
 10. Olvass a jövődet szem előtt tartva! Fejlessz ki gyümölcsöző szokásokat a könyvek jelölésében, aláhúzásában! Egy fejezet elolvasása után próbáld meg magadnak összefoglalni, hogy most mit olvastál. Ezt a mondatot azután írd le a fejezet elejére. Így legközelebb ha kézbe veszed a könyvet, könnyen el tudod dönteni, hogy érdemes-e újraolvasni azt a fejezetet.
 11. Tudatosítsd, mit nem fogsz elolvasni! Néha nem az olvasás a legfőbb dolog, amit tenned kell.
 12. Ne bálványozd a könyveket! „A könyvek nagyszerű eszközök, de kiábrándító bálványistenekké is válhatnak. Ha egy könyv bálvánnyá válik a számodra, elkerülhetetlen, hogy előbb-utőbb kielégítetlenül el fog hagyni téged.” (Tony Reinke)

Forrás: http://www.kevinhalloran.net/reading-books-lit

Fordította: Sinka Csaba

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .