Konferencia a gyülekezetplántálásról

| ► Olvasási idő: 3 perc

Tőtős János

A szerző a Baptista Plántálói Misszió vezetője

A rendszerváltás környékén indult be újra Magyarországon a gyülekezetplántálás, amelynek kapcsán több stabil gyülekezet született, az is igaz, hogy vannak olyan plántálások, amelyek nagyon nehezen haladnak vagy meg is rekedtek. Azért is írtam, hogy újra, mert ez nem új dolog, a korábbi gyülekezetek is plántálva lettek valamikor, csak azért volt új, mert a kommunizmusban nem nagyon volt lehetőség a plántálásra, vagy egyáltalán plántálásról, új gyülekezetek születéséről álmodni.

Éppen ezért, amikor elindult, nem volt teljes körben elfogadott a gyülekezetplántálás. Sokan nem értették, hogy mi történik, miért kell új gyülekezet, ráadásul a legtöbb plántált gyülekezet más stílusban, bizonyos hagyományokat felülvizsgálva, saját küldetésüket, látásukat megfogalmazva indult el. Hálaok, hogy több nagy gyülekezet ezt felismerve azokat a szolgálókat, akikben ott volt az elhívás a gyülekezetplántálásra, megvizsgálva és Istentől megerősítést nyerve kirendelte őket az új gyülekezet plántálására, és valamilyen módon beállva mögéjük támogatták a munkájukat.

Azóta folyamatosan vannak új és új plántálások, jelenleg 25 helyen van gyülekezetplántálás különböző stádiumban, a már gyülekezetté vált plántálásokat nem számítva. Az elmúlt idő nehézségei hatással voltak a plántálásokra is, de a plántálások kitartottak, sőt, voltak helyek, ahol a pandémia alatt növekedtek.

  • „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.” (Mt 9,37–38)
  • „Vajon nem ti magatok mondjátok-e, hogy még négy hónap, és jön az aratás? Íme, mondom nektek: emeljétek fel a szemeteket, és lássátok meg, hogy a mezők már fehérek az aratásra.” (Jn 4,35)

Ezek az igék ma is nagyon igazak! A gyülekezetplántálások fele tíz fő alatti csapattal dolgozik. Sokkal több munkásra lenne szükség! Sokkal több gyülekezetre van szükség, amelyik beáll valamelyik gyülekezetplántálás mögé, vagy megértve Isten akaratát új gyülekezet plántál.

Egy új szolgálat elindításán is dolgozunk, bár nem annyira új, mert néhány helyen már működik, csak szeretnénk ezt a lehetőséget kiterjeszteni, erről beszélni, és minél több gyülekezetet bevonni. Ezt a szolgálatot misszionáriusprogramnak neveztük el.
Azoknak ajánljuk, akik a plántálás iránt érdeklődnek, de még nincs önálló plántálási elhívásuk, vagy szolgálni szeretnének, de a gyülekezetükben nincs lehetőség, vagy ki szeretnék próbálni magukat egy új helyen.

Alapfeltétel, hogy megtért, újjászületett hívő legyen, a lelkipásztora, gyülekezete támogatja, elfogadja a plántáló tekintélyét, és az elvállalt szolgálatban hűséges, megbízható. Ez a küldő gyülekezetnek is áldás lehet, mert ilyen módon is beállhat egy plántálás mögé, a kiküldött szolgáló visszatérve a gyülekezet hasznos szolgálója lehet, a gyülekezet szolgálata bővül, a plántálásban elért eredmények a gyülekezetre is jó hatással lehetnek.

A missziómunkásnak is áldás, mert megerősödhet az elhívásban, tanítványozva lesz, egy gyülekezet imádkozik érte, érett szolgálóvá válhat. Ami még előnye, hogy így nem kötelezi el magát hosszú távra egy plántálásban, mert ez egy vagy két évről szól.

Hiszem, hogy egy új lendületre, és nagyobb összefogásra van szükség, és ennek most itt van az ideje, amikor egyházunk vezetése meghirdette a BEST programot, amelynek egyik fontos része, hogy célul tűzzük ki, hogy minden településen legyen élő, elérhető, a társadalomhoz kapcsolódó gyülekezet vagy sejtcsoport.

Ma ha egy meglévő gyülekezet élni akar és be akarja tölteni a küldetését, akkor ugyanolyan eszközöket használ, mint egy plántálás. Fontos megértenünk a területünkön lévő szükségleteket, kihívásokat, bekapcsolódnunk a település vérkeringésébe, felelősséget éreznünk – vállalnunk a településünkön élő emberekért, egy szóval a gyülekezetünk legyen válasz a település vagy környezete kérdéseire, kihívásaira. Ebben vannak gyülekezetek, amelyek elöl járnak, tanulhatunk egymástól. Talán a gyülekezetplántálásban jobban rá vagyunk kényszerülve, hogy meghatározzuk magunkat, a küldetésünket, hogy missziókat, programokat indítsunk, mert csak így lesz gyülekezet a plántálásból, de valójában a cél az lenne, hogy ezek a célok azután is megmaradjanak, miután gyülekezetté vált a plántálás, sőt, már a plántálás megkezdésekor tudatosítjuk magunkban, hogy olyan gyülekezetet plántálunk, amely gyülekezet további gyülekezetet akar plántálni.

Október 8-án lesz a „Plántálj” konferencia, amelyre nemcsak plántálókat várunk, hanem mindenkit, aki szeretne beállni vagy megújulni az elhívásban, és keresi azokat a lehetőségeket, ahogyan elérhetjük a ma emberét.

A helyszín az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ

Plántálj hitet! – Ez az első témánk, de hiszem, hogy közös feladatunk is, hogy a hívőkben a hitet felébresszük! „Mert aki Istentől született, az legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” (1Jn 5,4)

Plántálj evangéliumot! – Elsősorban evangéliumot plántálunk! Azt tapasztaljuk, hogy az embereknek nagyon eltorzult istenképük van, és ezért leginkább mi, keresztények vagyunk a felelősek. Gyenge, erőtlen, ósdi istent képzelnek, ezért amikor keresik a megoldást az életükre, nem minket találnak meg, hanem minden mást. Szükségünk van az evangélium erejére!

Plántálj gyülekezetet! – Különböző formában, különböző módon működnek, de közös ügyünk, hogy élő gyülekezetek, sejtcsoportok jöjjenek létre, hogy minden településen legyen jelen Krisztus!

„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek tehát az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat az aratásába.”

Mt 9,37–38

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .