Miből derül ki, hogy tényleg vezető vagyok-e?

| ► Olvasási idő: 2 perc

Jóföldi Endre

Lehet, hogy vezetőnek választottak egy gyülekezetben, vagy éppen lelkésszé avattak. Esetleg vezető pozícióba kerültél egy más keresztény vagy éppen civil szervezetben. Ezzel vajon eldőlt a címben feltett kérdés? Szerintem nem. Van egy nagyon fontos szempont, ami a valódi próbaköve annak, hogy tényleg vezető vagy-e.

Van-e különbség aközött, hogy hatékony valaki, vagy eredményes? Legtöbbször felületesen, szinonimaként használjuk a két szót. Pedig van egy olyan árnyalatuk, ami miatt nem ugyanazt jelentik, és vezetőként különösen fontos, hogy megértsük ezt a különbséget. Mit jelent ez a két kifejezés?

Eredményesség: Megfelelő arra, hogy betöltse a célját, a szándékolt eredményt hozva.

Hatékonyság: A lehető legjobb módon működni a lehető legkevesebb energiát és időt vesztegetve.

Meggyőződésem, hogy a vezetés elsősorban nem a hatékonyságról szól. Nem arról, hogy amit eddig csináltunk, megtanuljuk másfélszer gyorsabban és jobban csinálni. Vagy ha sokat gyakoroljuk, akár kétszer gyorsabban és hatékonyabban. Sokkal inkább arról, hogy az életünk eredményesebbé váljon. Be tudjuk tölteni mi magunk az életünk célját, és vezetőként tudjunk ugyanebben segíteni másokat is.

Stephen Covey egy könyvében (A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása, Bagolyvár, Budapest, 2004) sokatmondó példát hoz. A sűrű trópusi dzsungelben haladt előre egy nagy csapat. Bozótvágó késekkel vágták maguk előtt az erdőt. Szerencsére voltak menedzserek, akik jól megszerveztek mindent. Külön ember volt arra, hogy folyamatosan élezze a késeket. Volt, aki a vízutánpótlásról gondoskodott, volt, aki őrködött, nehogy valami vadállat meglepje őket. Tulajdonképpen napról napra jobban is haladtak. Egyikük szépen fel is jegyezte a napi haladást, sőt Excelben diagramot is készített belőle. Tényleg minden a legnagyobb rendben ment, hiba nem volt benne. Egyre hatékonyabban haladtak előre. Mígnem egyszer csak felmászott valaki a közelben levő legmagasabb fára, körbenézett, aztán lejött, és azt mondta: „Nem is abban az erdőben vagyunk, amire gondoltunk. Rossz erdőben vagyunk, és rossz irányba is megyünk”. A menedzserek közül azonban a legtöbben lehurrogták: „Kérlek, ne áruld el a többieknek: legalább haladunk”.

jo_dzsungel

Tudjátok, ki mászott fel a fára? A vezető. Elsősorban ez a különbség menedzserek és valódi vezetők között. A vezetők fel merik tenni a kérdést: Jó erdőben vagyunk? Egyáltalán azt kell csinálnunk, amit teszünk?

Te is vezető vagy. A saját életedet egészen biztos, hogy vezetned kell, de lehet, még másokat is. Nem biztos, hogy keményebben kell dolgoznod. Nem biztos, hogy többet kellene dolgoznod. Mi van, ha nem is elsősorban hatékonysági a problémád? Mert nem biztos, hogy hatékonyabbnak, hanem eredményesebbnek kellene lenned. Fel mered tenni a kérdést: A jó dzsungelben vagyok? Randy Pausch azt mondja: „Sokkal fontosabb, hogy a fontos dolgokat csináld elég jól, mint a feleslegeseket nagyon hatékonyan”.

 
Logo_twitterSokkal fontosabb, hogy a fontos dolgokat csináld elég jól, mint a feleslegeseket nagyon hatékonyan.

Forrás:  Gyülekezetvezetés blog

(Szeretettel ajánljuk rendszeres olvasásra!)

http://gyulekezetvezetes.blog.hu/2015/12/01/hatekonysag_vagy_eredmenyesseg

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .